Ana Sayfa / Hizmetlerimiz

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın Söndürme Sistemleri

Elle müdahalenin mümkün olmadığı büyüklükte yangınların meydana gelme riskine karşı, yangını hızlı bir şekilde tespit edip , kontrol altına alan aynı zamanda çevreye uyarı gönderen sistemlere otomatik yangın söndürme sistemleri denir. 

Özellikle çevreye duyarlı bir şekilde çalışırken, yangın durumunda hızlı ve verimli bir şekilde müdahale eder. Kullanılan sistem çeşitleri , müşterilerimizin konumuna ve ihtiyaçlarına bağlıdır. Uzmanlığımız ve onlarca yıllık deneyimimiz sayesinde, Enerji Plus mühendisleri en karmaşık sistemleri bile tasarlayabilir.

Gazlı Söndürme Sistemleri

Gazlı söndürme sistemleri, korunan teçhizatın, malzemelerin veya diğer özelliklerin örneğin sanat eserleri  gibi  değerlerin , yangınla mücadele sırasında korunan nesneye zarar vermeyen bir yangınla mücadele sistemi gereklidir.

Gazlı söndürme sistemleri bu görev için icat edilmiştir ve genellikle sunucu odalarında, veri merkezlerinde, arşivlerde ve müzelerde kullanılmaktadır.

Dahili gazlı söndürme sistemlerinin kullanılması, sunucu odaları, belge depolama merkezleri, arşiv tabanları, müzeler gibi depolanan malzemelerin değerinin ve ekipmanın yangından korunmasının kritik derecede yüksek olduğu alanlar için en çok tavsiye edilendir.

Karbondioksitli Yangın Söndürme Sistemleri

Yangınlara karşı en etkili söndürme çeşitlerinden biri olan karbondioksitli yangın söndürme sistemleri, ortamdaki oksijen seviyesini indirerek alevlerin yayılma hızını düşürmektedir. Oksijen ile teması kesilen yangının ısısı düşmekte ve yangın bu şekilde söndürülmektedir.

Ortamdaki sıcaklık azaldığı ve karbondioksit miktarı artıp oksijen miktarı düştüğü için canlılar için tehlikeli bir durum oluşmaktadır. Bu yüzden canlıların olmadığı yerler için tasarlanmalı veya müdahale başladığında ortamdaki canlılar tahliye edilmelidir.

Karbondioksitli yangın söndürücülerin genel özellikleri;

Çok seri söndürme özelliğine sahiptir
Kullanımı ile ortaya çıkan gazlar sera etkisi oluşturmamaktadır
Bölgesel uygulamalarda çok etkilidir
Canlıların olmadığı bölgelerde kullanılması önerilmektedir
Geniş alanlarda nüfus etmiş yangınlarda kullanımı etkilidir
Elektriksel olarak yalıtım özelliğine sahiptir
Kullanımı sırasında ortaya çıkan tozlardan korunmak için maske takılması önerilir
Yeniden dolum maliyeti düşüktür
En fazla 60 saniye içinde sistem boşaltımı gerçekleşmektedir



Davlumbaz (Mutfak & Restoran ) Söndürme Sistemleri

Davlumbaz yangın söndürme sistemi , Restoran içerisindeki pişirme yapılan mutfak davlumbazları en büyük yangın riski taşıyan alanlardır.

Davlumbaz yüzeyinde, filtre ünitesinde ve hava tahliye kanalı içerisinde biriken yağlar belirli sıcaklıkta parlayarak ciddi derecede yanmaya başlayabilir. Saniyeler içerisinde bu alevler restoran kısmını, baca çevresini sarabilir.

Yangının başlama ihtimalinin en yüksek olduğu yer, ateş ile yapılan işlerin merkezi olan mutfaklar olduğu için mutfak davlumbaz söndürme sisteminin bulundurulması personel için de hayati önem taşır.

Yangın Yönetmeliği  gereği endüstriyel mutfaklarda, hastane, otel  ve  alışveriş merkezleri (AVM)  gibi insan yoğun  binalarda içerisinde tesis edilmiş davlumbazlar otomatik söndürme sistemi ile korunmak zorundadır.

Sprinkler (Sulu Söndürme) Söndürme Sistemi

Sprinkler, yangın söndürme sistemlerinde kullanılan, yangın anında püskürtme işlemi yapan bir üründür. Sprinkler sistemleri , yangın anında insan müdahalesine gerek kalmadan otomatik olarak devreye giren sistemdir.

Sprinkler yangın söndürme sistemi, yangınların yukarıdan müdahale ile söndürülmesi ilkesine dayanan ve püskürtme yönteminin uygulandığı sistemdir. Otomatik olarak monte edilen ve yangın algılayıcı birimler ile faaliyete geçen bu sistemler, oldukça başarılı söndürücü sistemlerdir. Büyük alanlarda hızlı bir şekilde yayılma olasılığı olan yangınlarda geniş bir çerçeveden müdahaleyi başlatarak, her bölgenin aynı anda söndürülmesini sağlar. Ayrıca yangınla birlikte ortaya çıkan dumanın bastırılmasını sağlayarak müdahale ekiplerinin çalışmalarını kolaylaştırır. Sprinkler sistem bu özellikleriyle  genellikle alışveriş merkezleri, depolar ve endüstriyel tesislerde sistemin maliyet etkinliği nedeniyle müşterilerimiz tarafından talep edilmektedir.

Yağmurlama sistemi, yangın mahalini sınırlandırarak itfaiyeye yardım ve hızlı söndürme başarısı sağlar. Film oluşturucu köpüklerin eklenmesi, sanayi ve ticaretin neredeyse tüm tehlike altındaki alanlarda sprinkler ekipmanının uygulama kapsamını genişletir. Hızlı tepki veren sprinkler başlıklarının geliştirilmesi ile açık oteller, hastaneler, spor salonları, huzurevleri gibi benzeri yerleri etkin bir şekilde korumak mümkündür.

Köpüklü Söndürme Sistemi

Köpüklü söndürme sistemleri, özellikle yayılma riski olan sıvı yangınlarda kullanılır. Pompalanan su sabit ya da değişken aralıklı bir oranlayıcı yardımıyla köpük konsantresi ile karışır. Sonrasında köpük jeneratörü nozul veya monitörler içerisinde yüksek basınçta hava ile karışarak genleşir ve bu boşaltma ekipmanından yangın mahalline gönderilir. Sulu söndürmeden farklı olarak köpük burada; yakıt buharı ile oksijenin temasını keserek ve yakıt yüzeyindeki buharlaşmayı engelleyerek hızlı ve etkili bir çözüm sağlar.

Pano İçi Yangın Söndürme Sistemleri

Pano içi yangın söndürme sistemleri, içeriği elektrik-elektronik olan panolarda koruma ve söndürme işlevini yerine getiren sistemlerdir. Küçük ebatta olması nedeniyle mikro söndürme sistemleri olarak da bilinmektedir. Küçük panoların kör noktalarında başlama riski bulunan yangınların panonun bütününe zarar vermeden, hızlı bir şekilde söndürülmesini sağladığı için genel elektrik donanımını da güvence altına almış olur. Mikro nitelikli makro etkili olan pano söndürme sistemleri önemli elektronik parçaların korunmasını da sağlar. Yazılım tabanlı işlem yapan firmaların donanımsal materyallerini koruyarak, üretimin aksamasını engeller.

Yüksek Basınçlı Su Sisi Söndürme Sistemleri

Yüksek basınçlı su sisi söndürme sistemleri, uygulanan söndürme suyunu 100 bar’ın üzerinde yüksek basınçta püskürterek ve özel nozullar vasıtasıyla korunan mahallere ulaştırır. Teknolojiyi kullanarak, aşının damlacık boyutu, geleneksel yağmurlama sistemlerine kıyasla% 1-5’tir.

Dünyada ve Türkiye’de kullanım alanı giderek artan su sisi yangın söndürme sistemi, alevlerin ve dumanın üstüne sis gibi çökerek etkisiz hale getirir.

Yüksek basınçlı su sisi söndürme sistemleri, normalde suyla (petrokimyasal sıvılar) söndürülemeyen malzemelerin yanı sıra suya duyarlı alanları (elektrik odaları, sunucular vb. gibi) söndürmek için de başarıyla kullanılabilir. 

Genel olarak su sisi söndürme sistemi, tüm yanıcı malzemelerin söndürülmesi için uygundur.

Su sisi yangın söndürme sisteminin kullanıldığı alanlar, genelde yanıcı ve parlayıcı sıvıların neden olduğu yangınlarda, sanayide,pişirme tablalarında, mutfak davlumbaz sistemlerinde, jeneratör odalarında ve türbinlerinde, yürüyen merdivenlerde, kablo yollarında, gemi makine dairesi vb. yerlerde kullanılmaktadır.

Aerosol Söndürme Sistemleri

Aerosol yangın söndürme sistemi , ortamdaki havada asılı olan sıvı ya da katı parçacıkları ihtiva eder. Aerosol, tetikleyici olan durumlarda içindeki potasyum yardımıyla yangın radikallerini ( C, CO, OH) bağlayarak yanmayı engeller. Yangın söndürme sırasında mevcut söndürücüler oksijen boğma yöntemiyle söndürme yapmaktadır. Aerosol, yapısı itibariyle oksijene dokunmadan diğer bileşenleri engelleyerek yangını söndürür.

İnsan sağlığına zararı olmayan ayrıca ozon tabakasına karşı da zararsız olan bu sistem çevre dostu bir yangın söndürme sistemidir.

Aerosol yangın söndürme sistemleri kullanım alanları oldukça geniştir. Bunlara örnek olarak, Arşiv depoları,Taşıtlar, Restoranlar,Konteynerler,Bilgi işlem odaları,Elektrik panoları,Kütüphane alanları,Jeneratör odaları,Trafo bölgeleri, Arşivler ,Ambarlar,Depo alanları gibi yerlerde kullanılır. Kullanımı kolaydır. Taşına bilir. Yangın alarm sistemi olmasa bile, otonom yangın söndürme sistemlerinin tasarımı için özellikle uygundur.

Yangın Alarm Ve Uyarı Sistemleri 

Yangın söndürme sistemlerinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan yangın algılama ve alarm sistemleri, yangının minimum zaman aralığında algılanıp, sistemin aktive olmasını sağlar.

2002 yılında itibaren Can ve Mal güvenliğini sağlamak açısından yangın algılama sistemlerinin monte edilmesi kanuni   olarak zorunluluk haline getirilmiştir.

En yaygın kullanılan iki tür konvansiyonel ve analog adresli yangın algılama ve ihbar sistemleridir.

Konvansiyonel, yangın algılama sistemi alevlerin başladığı yeri göreceli olarak bildirir. Otomatik yangın söndürme sistemleri bu tahmine göre bölgesel müdahaleyi başlatır ve yangını kontrol altına alarak söndürür. Müdahale ekipleri ilgili yeri kontrol ederek güvenliğin sağlandığından emin olmalıdır.

Analog adresli, yangın algılama ve ihbar sistemi ise, alevlerin başladığı yeri kesin olarak bildiren prensiple çalışmaktadır. Söndürme sistemi yangının başladığı noktayı tam olarak algıladığı için müdahaleyi de ona göre uygular.