Ana Sayfa / Hizmetlerimiz

Toz Toplama

Toz Toplama Sistemi nedir?

Toz toplama sistemi, üretim tesislerinde, atölyelerde ve endüstriyel komplekslerde partikül kirleticileri havadan uzaklaştıran bir sistemdir. Sistem havayı bir dizi hava filtrelerinden geçirerek temizler. Hava temizlendikten sonra, uygun emisyon standartlarına ulaştıktan sonra dışarıya atılır veya yeniden sirküle edilir.

Toz ve Duman Toplayıcı

Çevresel kaygılar arttıkça, büyük miktarlarda toz partikülleri ve ortam gazları üreten endüstriler için toz toplama sistemleri gerekli hale geldi. 
Toz Toplayıcılar, yalnızca havanın temizlenmesine yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda çalışan verimliliğini artırmak ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamaya yardımcı olmaktadır. 

Enerji Plus olarak, endüstriyel toz toplama ve filtrasyon sistemlerimi ile üretim ortamında meydana gelen toz partiküllerini çalışma ortamına yayılmadan toplanmasını sağlıyoruz. Bu sistemde tozun cinsine, yapısına, tanecik boyutuna, kütlesel ağırlığına ve toz yoğunluğuna göre belirlenen uygun filtreler kullanılmaktadır. Endüstriyel uygulamalarda oldukça tecrübeli olan şirketimiz ile fabrika ortamlarında meydana gelen tüm emisyon ve çevre kirliliğini önlüyoruz.

Endüstriyel tesislerde üretim esnasında havaya birçok toz partikülleri, duman veya gaz yayılmaktadır. Bu ortaya çıkan toz, duman ve gaz hem çevre sağlığını hem de insan sağlığını ciddi şekilde etkilemektedir. Her işletme kendisi için çalışan personellerinin sağlığından sorumludur. Bu sebepten dolayı toz toplama sistemlerinin kullanılması gerekir. Bu tür ortaya çıkan toz tanecikleri, duman veya gaz insan sağlığını olumsuz yönde etkiler.  Endüstriyel toz toplama makineleri ile bu zararlı maddeleri üretim alanından uzaklaştırabilmeniz mümkündür.
Havalandırma sistemlerinin en önemli yapılarından biri olan toz toplama sistemleri günümüzde pek çok alanda tercih edilmektedir.

Toz Toplama sistemleri hem lokal, hem de merkezi toz toplama sistemleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Enerji Plus firmamızdaki uzman mühendislerimiz  tesisiniz için en uygun olanı belirledikten sonra makinelerin kurulumunu gerçekleştirmektedir. 

Detaylı bilgilendirme için 0212 417 60 34 numaralı telefondan bizimle iletişime geçiniz lütfen. 

TOZ TOPLAMA SİSTEMLERİ NASIL ÇALIŞIR?

Toz toplama sistemlerinin genel olarak çalışma şeklinden bahsetmeniz gerekirse bu sistemler;
filtre temizleme sistemi,  toz haznesi,  fan,  toz filtresi ve bir toz toplama sisteminden oluşmaktadır. Havaya yayılan toz veya duman, makinenin içerisindeki filtrelerden geçerek toz haznesinde birikir. Böylelikle havaya yayılan yoğun toz ve dumandan ortam arındırılmış olur.

Toz toplama sistemleri birbirinden farklı güç ve filtre alternatiflerine sahiptir. Hangi sistemin hangi tesiste kullanılacağına karar vermek oldukça önemlidir. Toz toplama makinesi seçerken çalışılan üretim ortamında ortaya çıkan toz ve duman gibi hava kirleticileri dikkate alınmaktadır. Her tesis için farklı özelliklere sahip sistemler tercih edilmektedir. Üretim alanında ortaya çıkan toz, duman veya gazın cinsine, yapısına, tanecik boyutuna, yoğunluğuna, kütlesel ağırlığına göre filtre seçimi yapılması gerekmektedir. Eğer yanlış filtre seçimi yapılırsa beklenen verimin alınabilmesi mümkün değildir. Bu yüzden mutlaka kullanılacak sisteme uygun fitre seçiminin yapılmasına özen gösterilmelidir.

Enerji Plus, uzman ekibi ile yerinde keşif yapar. Ziyaret edilen tesislerde toz partiküllerinin yoğunluğunu ölçer. Üretimdeki personellerin görüş ve toz alanındaki istekleri dinlenir. Keşif sonrası tecrübeli ekibimiz tarafından toz toplama ile ilgili kullanışlı ve ihtiyaca yönelik uygun makine seçilir. Toz toplama tesisi ile ilgili tüm yan ekipmanlar (toz torbaları, valfleri, radyal fan) da seçildikten sonra toz toplama tesisi işletmede uygun alana kurulur. Sonrasında borulama devresi projeye müteakip devam eder ve sistem termin süresine uyularak teslim edilir.

Enerji Plus olarak, sizlere hem toz toplama, hem de havalandırma konusunda en kalıcı çözümleri sunmaktadır.

TOZ TOPLAMA HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?

Günümüzde birçok alanda toz toplama sistemleri yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sistemlerin en sık tercih edildiği alanlar ;

  • Dökümhaneler
  • Hammadde tesisleri
  • Fabrikalar
  • Sanayiler
  • Çimento sektörü
  • İlaç sektörü
  • Çelikhaneler
  • Plazma lazer kesim makinelerinden çıkan tozlar
  • Boyahaneler
  • Havacılık sektörü
  • Tarım sektörü
  • imya sektörü
  • Plastik ve ambalaj sektörü
  • Seramik tesisleri
  • Ağaç ve kereste tesisleri
  • Otomotiv sektörü
  • Demir çelik tesisleri
  • Lastik üretimi yapan yerler

TOZ TOPLAMA SİSTEMLERİNDE KULLANILAN FİLTRELER VE ÖZELLİKLERİ 

Endüstriyel uygulamalarda kullanılan bu filtreler, toz partiküllerinin özelliklerine göre değişlik göstermektedir.  Her filtrenin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Yanlış filtre kullanımı sistemin bozulmasına ve ciddi zarar görmesine sebep olabilir.

Torbalı Filtreler: Kirli hava temizliği gerektiren özel ekipmanlardır. Bu filtrelerin yan ekipmanı olan filtre torbaları ve tel kafeslerinin önemi büyüktür. Bu filtreler, tozların kuru olarak ayrılması için veya yararlı tozun akış havasından çıkarılması ve prosese geri kazandırılması için kullanılmaktadır. İşlem tamamlandıktan sonra havanın temizliği %99.99’a ulaşmaktadır. Bu filtreler özellikle çimento fabrikaları, cam üretim, gübre ağaç, maden, metalürji, dökümhaneler gibi tesislerde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sulu Filtre: Çoğunlukla çok riskli toz kategorisine giren, yoğun hava kirliliği olmasa da toz kirliliğinin maksimum seviyede olduğu ortamlarda sulu filtreli sistemlerin kullanılması daha uygundur. Bu filtreler, tozun havadan ayrılmasına yardımcı olur. Özellikle Maden ve Hammadde sektöründe, havacılık, kimya, ilaç, tarım sektörlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Kartuş Filtre: Bu filtreler aslında torbalı filtreler ile aynı çalışma sistemine sahiptir. Filtrasyon malzemesi olarak torba yerine kartuşlar kullanılmaktadır. Farklı basınç ölçümü ile otomatik filtre temizliği gibi önemli özelliklere sahip olan bu filtreler, aynı ölçüdeki torbaya göre daha fazla filtrasyon oranı sağlamaktadır. Burada da önemli olan tozun cinsi olmakla birlikte doğru filtre seçimidir. 
Kartuşlu toz toplama sistemleri, metal işleme, plastik, ilaç, gıda işleme , atık ve geri dönüşüm dahil olmak üzere çeşitli uygulamalar için genel filtreleme ihtiyaçları için kullanılır

Mobil Filtreler: Bu filtreler, kaynak dumanı ve daha hafif toz partiküllerinin emişi ve filtrelenmesinde tercih edilmektedir. Yüksek hareket kabiliyetleri ve 360 derece çalışma alanları sayesinde kullanan kişilere rahat çalışma fırsatını sunmaktadır. Ayrıca temizlenerek tekrar kullanabilir filtrelerden oluşmaktadır. Sürekli kullanılmamakla birlikte hafif tozlar için uygundur. 

Yağ Buharı ve Yağ Dumanı Filtresi: Bu filtreler, çoğunlukla yağ buharının veya dumanının yüksek olduğu cnc metal işleme tezgâhlarında kullanılmaktadır. Tezgâhlardan sızan yağı ve dumanı kaynağından yakalayarak aşamalı filtrasyon teknolojisi ile filtre etmektedir. Dökümhane, Çimento, Kumlama, Metal İşleme, Otomotiv Sanayi, Gıda Sanayi, Kimya ve Seramik sektörlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu filtreler tamamen özel tasarım olduğu için sessiz çalışmaktadır. Bu sebepten dolayı işletmelerin iç mekânında da rahatlıkla kullanılabilmektedir. Yağ drenaj kabininde bulunan sifon sayesinde atık yağı tekrar besleme kabinine göndererek, geri kazanım sağlamaktadır.

Titreşim Motorlu Filtre: Titreşim motorlu filtreler, çoğunlukla merkezi sistem toz ve duman emme uygulamalarında tercih edilmektedir. Yüksek statik basınçlı aspiratörler aracılığıyla kirli hava emilerek, filtreye gönderilir. Genelde toz için kendinden flanşlı yuvarlak hava kanalları kullanılmaktadır. Filtre torbası, iğneli polyester filtrelerden oluşmaktadır. Torba kafesi ise silindir şeklindedir ve etrafını saran torbaya iskelet görevi görmektedir. Tozlu hava filtre içine basınç ile girer ve ardından havaya temiz bir şekilde gönderilir. 

Hava Temizleme İçin Kullanılan Toz Kontrol Ekipmanlarının Türleri,

Siklonlar  veya Santrifüj Ayırıcılar:  Siklonlar yaygın olarak kullanılan endüstriyel toz tutuculardır. Genelde bir siklon, girdap oluşturan bir gaz girişi, eksenel bir temiz gaz çıkışı ve toz boşaltma açıklığından meydana gelir. Bir siklonun performansı toz tutma verimi ve basınç düşüşüyle belirlenir. Siklonun tasarım kriterleri kullanım amacına bağlı olarak yüksek verimli veya yüksek kapasiteli olabilir. Dolayısıyla siklonlar için tek bir optimum tasarım yöntemi yoktur.

Siklonlar, içinde katı taneler bulunan bir gaz akımını, teğetsel giriş etkisiyle sınırları belli bir girdap hareketine dönüştüren ve taneler üzerine etkiyen santrifüj kuvveti yardımıyla katı taneleri gazdan ayırarak gazın temizlenmesinde kullanılan, sabit (hareketsiz) parçalı cihazlardır. Uygulamada çok çeşitli geometrilere sahip siklonlar mevcuttur. Ancak gaz temizlemede en yaygın olarak kullanılan siklon tipi, teğetsel girişli, tek silindir ve tek konili ve eksenel çıkışlı olanlardır.

Siklon Ayırıcılar

Avantajlar;

  • Düşük yatırım maliyeti,
  • Daha basit ve az işletme problemleri,
  • Düşük işletme basıncında çalışma (515 cm su kolonu),
  • Kuru toplama ve depolama,
  • Daha küçük alan ihtiyacı gereksinimidir.

Dezavantajlar;

  • 10 mm den düşük çaptaki parçacıkların tutulmasında düşük verim,
  • Yapışkan parçacıkların giderilmesinde yetersizliktir.

Elektrostatik Çöktürücüler (ESP’ler) : Endüstriyel tesislerde parçacıkların tutulması için çoğunlukla elektrostatik filtreler kullanılır. Elektrostatik çöktürücüler, elektrostatik bir alanda toz parçacıklarının elektrotlara yapışması suretiyle çalışırlar. İyi tasarlanmış ve iyi işletilen sistemlerde, %99,9 oranında ince tozların giderildiği görülmüştür. Elektrostatik çöktürücüler özellikle ince tozların giderilmesinde oldukça verimlidir. Yüksek sıcaklıklarda torba filtrelere göre daha az duyarlıdır ve düşük basınçlarda çalışırlar. Elektrostatik çöktürücüler özellikle çimento geri kazanımında kullanılabilirler. Maliyeti yeni bir endüstriyel tesis için kapital maliyetin %12’si kadardır.

Elektrostatik filtrelerin temel çalışma ilkesi, filtre içinden geçen havadaki toz parçacıklarının, yüksek gerilim uygulanmış korona elektrotu ile yüklü hale getirilmesi ve parçacıkların toplama elektrotuna doğru ilerleyerek bu elektrot üzerinde toplanmasıdır. Elektrostatik filtrenin en önemli iki elemanı korona ve toplama elektrotlarıdır. Korona elektrotunun yapısı ve meydana getirdiği korona boşalması elektrostatik filtre verimini çok büyük ölçüde etkilemektedir.

1.4.4 Elektrostatik Filtreler
Avantajlar;

  • Orta ve büyük çaplı parçacıklar için %99,9’dan yüksek tutma verimi ve düşük enerji maliyeti,
  • Tozların kuru olarak toplanması ve uzaklaştırılması,
  • En az bakımla sürekli işletilebilmesi,
  • Düşük işletim maliyeti,
  • Yüksek sıcaklık (700oC den fazla) ve yüksek basınç (10 atm den fazla) ve vakumda çalışabilme,
  • Geniş aralıktaki akışlar için uygunluktur.

Dezavantajlar;

  • Yüksek yatırım maliyeti,
  • Gaz akımındaki değişimlere duyarlılık,
  • Yüksek veya düşük dayanımlı tozların tutulmasında güçlük,
  • Đnşa için fazla alan gereksinimi,
  • Yanma gazlarından dolayı patlama riski,
  • Eğitimli personel ihtiyacıdır [9].

Torbalı Filtre Toplayıcıları : Filtreler ve toz toplayıcılar (kolektörler) (torba filtreler), akışkan gaz içerisinde bulunan tozun kumaş bir filtreden tutulması ilkesiyle çalışırlar. En çok kullanılan türü torba şeklindeki filtrelerdir. Torba filtrelerde kumaş türünün seçimi gaz sıcaklığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Parçacıklar mekanik olarak çalkalama, gaz akımında dönme veya yüksek basınçlı hava akımı olarak giderilir. Kumaş filtrelerde verim %99,9 civarındadır. Arsenik, kadmiyum, krom, kurşun ve nikel giderme verimi de %99’dan büyüktür.

Torba Filtreler
Avantajlar;

  • Kaba ve ince parçacıkları yüksek verimde tutma özelliği (%99,9),
  • Gaz akımındaki değişiklikler için uygunluk,
  • Filtre çıkış havasının dolaşımı,
  • Tutulan malzemenin kuru olarak toplanıp depolanması,
  • Yüksek gerilimde tozların varlığında basit bakım,
  • Filtreler için değişik özellikler ve yapıların olması,
  • Basit işletim gerektirmesidir.

Dezavantajlar;

  • Maliyeti yüksek olan mineral veya metalik filtre ihtiyacı (290oC’den yüksek sıcaklıklar için),
  • Toplanan tozun giderilmesi için filtre değişimi,
  • Yüksek bakım maliyetleri,
  • Asitli ortamda bulunan tozların patlama ve yangın riski,
  • Filtre değişimlerinde koruyucu donanım ihtiyacı,
  • Filtre ömrünün asidik veya alkali özellik taşıyan parçacıkların varlığında kısa olmasıdır.

Islak Çöktürücüler : Islak çöktürücüler, akışkan gazdaki toz emisyonlarını sıvı püskürterek tutulması ilkesine göre çalışır. Bu filtreler özellikle gaz emisyonların giderilmesinde kullanılır ve parçacıklar ikincil olarak giderilmiş olur. En önemli türleri, venturi yıkayıcılar, jet yıkayıcılar, püskürtme (sprey) kuleleri veya odalarıdır. Venturi yıkayıcılar yüksek miktarda su tüketimine neden olurlar.

1.4.2 Islak Çöktürücüler
Avantajlar;

  • İkincil toz kaynaklarına gerek olmaması,
  • Daha az alan gereksinimi,
  • Gaz ve parçacıklı maddelerin ve özellikle yapışkan olanlarının tutulabilmesi,
  • Yüksek sıcaklıkta ve yüksek nemlilikte gaz akımlarına uygun olması,
  • Düşük yatırım maliyeti (eğer arıtma tesisleri gerekli değilse),
  • Đnce parçacıklarda yüksek tutma verimidir.

Dezavantajlar;

  • Potansiyel atık su arıtımı problemi,
  • Korozyon problemi (özellikle kuru sistemlerde büyük problem),
  • Yüksek basınçta damlama (25 cm su kolonu),
  • Islak kuru fazında potansiyel katı birikmesi,
  • Yüksek bakım maliyetleridir.