Ana Sayfa / Hizmetlerimiz

Soğutma Sistemleri

Soğutma Sistemleri

Endüstriyel Soğutma Sistemleri:

Endüstriyel soğutma sistemleri, soğutucu gazların kullanılmasını gerektirmeyen süreçler kullanarak çalışır: genellikle su veya glikol solüsyonu ve yağ olan bir ısı değişim sıvısı, işleme sırasında üretilen ısıyı alır ve cebri havalandırmalı kanatlı ısı eşanjörleri aracılığıyla doğrudan çevreye dağıtır. Bu nedenle, soğutma sistemi, soğutuculara kıyasla daha basit ve daha ucuz bir sistemdir ve daha düşük yatırım ve kurulum maliyetlerine ek olarak, daha düşük enerji tüketimi ve daha az bakımla sonuçlanır.

Free Cooling Sistemli Ve Hava Soğutmalı Soğutucular

Endüstriyel soğutma ve iklimlendirme sistemleri hava soğutmalı soğutucular.
Enerji Plus, Türkiye pazarına endüstriyel su soğutucuları (soğutucular), iklimlendirme ve havalandırma sistemlerinin yanı sıra ısı değişim ekipmanı ve vakum sistemlerinin projelendirmeleri ve tedariği ile ilgilenmektedir.

Ayrıca su soğutucuları için servis garantisi ve garanti sonrası servis hizmeti vermektedir. 2015’ten beri sürekli gelişiyor.

Enerji Plus endüstriyel soğutma ve iklimlendirme departmanı, Türkiye pazarına endüstriyel su soğutucuları (soğutucular) , klima ve havalandırma sistemlerinin yanı sıra ısı değişim ekipmanı ve vakum sistemlerinin montajı ve tedariki ile ilgilenmektedir . Ayrıca su soğutucuları için servis garantisi ve garanti sonrası servis hizmeti vermektedir.

Dry Cooler Sitemli ( Kuru Soğutucu) Soğutucular

Kuru soğutucular, proses sıcaklığın düzenlemesini sağlamak için havayı kullanan bir soğutma cihazlarıdır. Kuru bir soğutucu tarafından yapılan soğutma, hissedilen ısı reddi ilkelerine dayanır. Bu üniteler, bir kuru soğutucuya giren ve biriken ısıyı içeride dolaşan hava ile değiştirirler.

Kuru soğutucular plastik, kimya, enerji, iklimlendirme vb. sektörü içindeki uygulamalarda bir soğutma grubu ile birlikte kullanılabileceği gibi ayrıca soğutma suyu sıcaklıklarına bağlı olarak tek başına da kullanılabilmektedirler.

Kuru soğutucular, bir ısı eşanjörü (tipik olarak kanatlı borulu veya micro-channel bataryalar ve içinden geçen suyu veya glikol çözeltisini soğutmak için hava akımını ısı eşanjöründen geçiren fanlar içeren basit ve sağlam bir tasarıma sahiptir. Bu soğutucular, ısı değişim sürecini sürdürmek için soğutucunun dışından hava çeken fanlarla donatılmıştır. Etkili bir proses soğutması sağlamak için, soğutma ortamı ile kuru soğutucu içindeki hava arasındaki uygun bir sıcaklık farkı muhafaza edilmelidir. Minimum 5 °C ‘lik bir fark genellikle yeterlidir. Kuru soğutucu sistemlerinde üretilen ısı, doğrudan diğer süreçlere aktarılabilir bu da enerji israfını azaltır ve genel anlamda verimliliği artırır. Bu sistemlerde ilk kurulum sürecinden sonra düşük işletme maliyetleri görülür.


Merkezi Soğutma Sistemleri:

Merkezi Soğutma Sistemleri, birden çok eşit kapasitedeki kompresörlerin bir grup üzerinde birbirine entegre sistemde çalıştığı soğutma cihazlarıdır. Soğutma kapasitesinin yüksek olduğu veya iç soğutucu ünite sayısının çok olduğu tesislerde kullanılır.

Birden çok eşit kapasitedeki kompresörlerin bir grup üzerinde birbirine entegre sistemde çalıştığı soğutma cihazlarıdır.

Soğutma kapasitesinin yüksek olduğu veya iç soğutucu ünite sayısının çok olduğu tesislerde kullanılır.

Merkezi Sistem Cihazlarda Vidalı, Yarı Hermetik veya Scroll Kompresörler kullanılır.

Merkezi soğutma sistemi, enerji tasarrufu ve montaj kolaylığı sağlayan en etkin soğutma sistemidir.

Merkezi Soğutma Sistemin Üstün Yanları; 

Enerji tasarrufu sağlar : Her bir soğutma noktasından gelen soğutma ihtiyaçları sinyalleri için her defasında yeni bir kompresör devreye girmeden o an çalışan kompresör/kompresörlerin mevcut kapasitesinden faydalanılır.Bu sayede kompreösrlerin ilk hareketindeki kalkış akım sarfiyatları azaltılır ve takribi olarak %20 – %30 arasında bir elektrik tasarrufu sağlanır.Bu esasta sistem kendisini 4-5 yılda amorti eder.

Montaj kolaylığı sağlar : Bireysel sistemde, soğutucular ile her soğutma grubuna (condensing unit ) çekilen boru hatları yoğun-karmaşık bir tesisat oluşturur.Merkezi sistemde ise ana hattan soğutuculara alınan branşmanlarla tesisat daha basitleştirilmiştir.Bu tesisatın inşası ve daha sonra muhafaza edilmesi merkezi sistemde daha kolaydır.

Uygulama kolaylığı : Küçük kapasiteli bireysel soğutma gruplarında uzun tesisatlar – basınç kayıpları dolayısıyla soğutma enerji kaybına sebep olur.Bu sakıncası dolayısıyla-ekonomik olmadığı için uygulama zorluğu olan tesisat mesafeleri merkezi sistemde sorun değildir.Sistem bir bütün halinde dizayn edilerek söz konusu soğutma enerji kaybı bertaraf edilir.

Teknolojik üstünlük : Merkezi Soğutma sisteminde bütün kompresörler ve bütün kondanser fanları, elektronik ve mekanik kontrol üniteleri vasıtasıyla birbirlerini yedekleyerek ve ihtiyaca göre sıralı olarak çalışırlar.Elektronik kontrol ünitesi tarafından kompresörlerin çalışma saatleri eşitlenecek şekilde devreye alınır ve cihaz ömürleri arttırılır.Ayrıca bireysel soğutma sisteminde, ek maliyet dolayısıyla tatbik edilemeyen mekanik emniyet zinciri tatbik edilerek kompresörler çeşitli arızalara karşı birkaç kademede korunur.

İzlenebilme Özelliği : Merkezi Soğutma Sistemi ,bilgisayarda uzaktan izleme(monitoring),soğutma/basınç değerlerinin kaydedilmesi ve modem vasıtasıyla uzaktan kumanda edilme (supersiving)sistemlerine kolaylıkla geçiş yapılabilecek şekilde imal edilir.


Chiller Soğutma Sistemleri:

Chiller sistemleri, en basit ifadesiyle soğutma işlevini üstlenen sistemler olarak kabul edilmektedir. Isının belirli bir kaynaktan alındıktan sonra başka bir kaynağa aktaran bu sistemler enjeksiyon soğutma sistemi olarak da isimlendirilmektedir. Chiller; kondanser, kompresör, evaporatör ve genleşme vanası gibi farklı unsurların bir araya gelmesiyle oluşan bir yapıdır. Kompresörde sıkıştırılan havanın ısınması sonrasında kondanser ile soğutma işlemi gerçekleşir. Sonrasında genleşme vanasından geçen gazın basınç sonucunda sıvılaştığı görülür. Evaporatörden geçerken sıvının soğutulması aşamasında ısısı alınarak alçak basınçta gaz olarak yeniden kompresöre aktarılır ve sıkıştırma işlemi tekrarlanır.

Endüstriyel üretimde çok tercih edilen Chiller sistemleri ‘Su Soğutmalı’ ve ‘Hava Soğutmalı’ olmak üzere iki seçenekle kullanıcılara sunulmaktadır. Bu alternatiflerin yanı sıra ‘Heat Pump Chiller’, ‘Dört Borulu Chiller’, ‘Free Cooling Chiller’ gibi alternatifler de vardır.

Hava Soğutmalı Chiller

Chiller sistemleri farklı özelliklere bağlı olarak gruplandırılmaktadır. Sistemlerin çeşitlendirilmesinde en büyük ayrım ısı kaynağıdır. Isının havaya atılması söz konusu ise hava kaynaklı soğutma gruplarından söz etmek mümkünken su ile atılması durumunda ise su kaynaklı soğutma sistemleri dikkat çeker. Hava soğutmalı chiller sistemleri, chiller içinde bulunan soğutucu gazın evaporatör ve kompresörde kazanılan enerjisini hava soğutmalı bataryalara aktarmasını sağlar.

Kompresörde sıkıştırılan ve yüksek sıcaklıklarda gaz halinde bulunan soğutucu akışkan kondansere gönderilir. Isı transferi burada bulunan fanlar yardımıyla batarya yüzeyinse sağlanan hava akışı sayesinde gerçekleştirilir. Gaz üzerinde bulunan ısının havaya iletilmesi neticesinde soğutma işlemi tamamlanmaktadır.

Su Soğutmalı Chiller

Su soğutmalı chiller, hava soğutmalı chillerden farklı bir çalışma prensibine sahiptir. Kondenserde bulunan sıcak gazın soğutulmasında su kullanılmaktadır. Gazın soğutulması esnasında hava soğutmalı bataryalar değil bunun yerine shell & tube ya da plakalı tip ısı değiştiriciler tercih edilmektedir. Bu çözümler su ile çalıştıklarından sistemin en önemli parçalarıdır.

Su soğutmalı chiller, suyun sürekli olarak sağlanabileceği alanlarda kullanılmaktadır. Aksi takdirde suyun ortaya çıkaracağı maliyetler sistemi kullanılabilir olmaktan uzaklaştırır. Bu çerçevede deniz, akarsu ve diğer su kaynaklarına yakın noktalarda su soğutmalı chiller sistemlerinin tercih edilmesi maliyetlerin düşürülmesi bağlamında çok önemlidir. Su kaynaklarına yakınlığın yanı sıra deniz üstü araçlarda da iklimlendirme için su soğutmalı chiller tercih edilmektedir.

Su soğutmalı chiller tercihinin en önemli yönü hacim ihtiyacının %65 oranında daha düşük olmasıdır. Bunun yanı sıra düşük elektrik tüketimi ve kompresör verimliliği de bu sistemleri maksimum oranda avantajlı bir seviyeye taşımaktadır. Performansı arttıracak bir çözüm olarak su soğutmalı chiller sistemlerinin kullanılması oldukça önemlidir.

Diğer Endüstriyel Soğutma Sistemleri

Enerji Plus olarak işletmenizin ihtiyacına yönelik soğutma sistemleri projelendirme kurulumlarını size özel tasarlayıp en ekonomik ve verimli soğutma sistemleri kuruyoruz.

  • Soğuk Hava Deposu 
  • Soğuk Oda Raf Sistemleri
  • Uzaktan İzleme ve Kontrol Sistemi 
  • Soğuk Oda Sistemleri
  • Split Tip Soğutma  Grupları
  • PVC Perde Sistemleri
  • Menteşeli Soğuk Oda Kapıları 
  • Endüstriyel Tip Soğutma Grupları
  • Soğuk Hava Deposu Zemin Paneli 
  • Sürgülü Soğuk Oda Kapıları 
  • Soğuk Oda Bar Kapıları

Soğutma için bir ekipman seti nasıl seçilir?

Farklı çalışma koşulları için çok çeşitli hazır çözümler ve bireysel soğutma üniteleri (oda hacmi, performans ve verimlilik gereksinimleri, elektrik şebekesinin tahsis edilen gücündeki sınırlamalar) seçim yapmayı zorlaştırır. Enerji Plus uzmanları, uygun üniteleri seçmenize ve soğutma sistemi elemanlarının bir düzenini geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Projeye bağlı olarak, soğutma ünitelerinin seçimi yapılır ve yerleştirilmesi ve devreye alınması ile bakım programı için öneriler geliştirilir.